Today I'm happy because I don't have any reason not to be !

marți, 8 octombrie 2013

Ura, invidia, dispretul

 In viata sa, omul este cuprins, constient sau inconstient, de diferite sentimente, stari. Desi, majoritatea oamenilor neaga faptul ca ar fi, mai mult sau mai putin, dominate de ele, existenta lor nu este exclusa. Bineinteles, nimeni nu este mandru de actiunile negative si incearca, pe cat posibil, sa le evite. Dar, oare, ce face pentru acest lucru? Mai bine spus, face ceva? 
 Ura poate fi descrisa ca fiind un sentiment puternic, pe care nu-l poti stapani, te extenueaza, prin forma sa extrema de dispret sau antipatie, fata de ceva sau cineva. Daca nu poate fi controlat, cum ar trebui cineva sa-l inlature?! O indrumare ar veni din partea lui Marin Preda, care afirma faptul ca " Ura nu poate fi invinsa prin simpla iubire, ci printr-o iubire mai puternica decat ura.", insa, in aceste zile, putini sunt aceia care ar face un asemenea efort pentru o convietuire pasnica. Totusi, de ce ti-ai pierde timp si energie in a te preocupa de actiunile celui in cauza si in a-i dezbate diferitele perceptii fata de ale tale ? Se ajunge, in final, la un consens?
 Urmatoare etapa este invidia - o simpla iluzie asupra fericirii pe care unii au impresia ca o domina egalii lor, posedand sau capatand bunuri, de care, ei uneori nu au nevoie, doar simpla idee ca altcineva le are, ii indurereaza. Acest sentiment, insa, are si o parte pozitiva. Honore de Balzac spune ca " In sufletele alese, inceputul de invidie se transforma in dorinta de a intrece, dand nastere la fapte mari; in sufletele meschine, invidia se transforma in ura." , observandu-se, astfel, stransa legatura intre cele doua. Dar, prin aceste sentimente, iti arati doar inferioritatea fata de ceilalti, "reprima-ti invidia fata de omul exceptional, invata sa-l intelegi si sa-l pretuiesti". (George Calinescu)
  Dispretul este, dupa parerea mea, sentimentul care poate fi controlat, intrucat se raporteaza in special la viziunea pe care o ai tu asupra unei anumite situatii sau a unei anumite persoane; este ceea ce vrei tu sa crezi. In momentul in care descoperi adevarul si nu continui sa fii compromis de imaginatie, acest sentiment se reduce, bineinteles, daca esti capabil de a constientiza faptul ca ai gresit.
  Asadar, concluzionand, cele trei rele : ura, invidia, dispretul, desi sunt in stransa legatura, ele se manifesta diferit asupra fiecarei persoane, totul rezumandu-se la inima individului si la intelepciunea de a gasi rostul fiecareia, prin educatie.

" Intr-o lume plina de ura, trebuie totusi sa indraznim sa speram. Intr-o lume plina de furie, trebuie totusi sa indraznim sa alinam. Intr-o lume plina de disperare, trebuie totusi sa indraznim sa visam. Intr-o lume plina de neincredere, trebuie totusi sa indraznim sa credem." - Ionel Teodoreanu